W imieniu Zarządu SWP, zapraszam na prezentację sprzętu, akcesoriów winiarskich, opakowań na wina, beczek, drożdży itp.
Prezentacja odbędzie się dnia 22.04.2017 w godz. 10:00 - 14:00 w sali C - PODR Boguchwała.
Zamysłem tego wydarzenia jest możliwość nawiązania bezpośrednich kontaktów z firmami dostarczającymi produkty dla winiarzy, jak również poznania podkarpackich winiarzy przez dystrybutorów branży winiarskiej. Podczas prezentacji odbędą się krótkie prelekcje na temat doboru korków do butelek, rodzajów używanych korków, prezentacja beczek, oraz drożdży i pożywek używanych w przemyśle winiarskim.
Spotkanie dla wszystkich wystawców jak i zwiedzających jest bezpłatne i wstęp wolny nie tylko dla winiarzy, ale i dla każdego kto chce się zapoznać z wykorzystywanymi w produkcji wina akcesoriami, technologią, opakowaniami, grawerami na kieliszkach itp.
W imieniu zarządu SWP pozdrawiam i zapraszam
- Dariusz Rosół wiceprezes SWP
czwartek, 06 kwiecień 2017 06:33 Napisane przez

Zarząd SWP zaprasza na szkolenie sommelierskie

Szkolenie poprowadzi Pani Monika Bielka Vescovi - dyplomowany sommelier, założycielka Szkoły Sommelierów w Krakowie

Szkolenie odbędzie się w dniu 18.03.2017 początek o godz 10:00, sala "C" PODR w Boguchwale.

Odpłatność za szkolenie: członkowie SWP - 30 zł, osoby z zewnątrz - 100 zł. Każdy uczestnik indywidualnie ponosi koszty obiadu i ewentualnego noclegu. Koszt obiadu w dniu szkolenia (2 dania) około 20 - 25 zł.

Uczestnik szkolenia zobowiązany jest przedstawić dowód wpłaty, przelewu na konto SWP.

Odpłatność za szkolenie częściowo pokrywa degustowane podczas szkolenia wina, przelew na konto SWP Nr

Konto : Express Bank Spółdzielczy w Rzeszowie 
14 9176 1019 2002 0015 7153 0001

Kontakt do recepcji hotelu - 17 87 01 555 i 17 87 14 223. Koszt pokoju 1-osobowego = 80 zł ; pokoju 2 osobowego = 110 zł; pokoju 3 osobowego = 160 zł. Podane ceny są cenami brutto ze śniadaniem. Przy rezerwacji proszę podać "Szkolenie Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia".

Skrócony program szkolenia:

1. Podstawowe rodzaje wina
2. Podawanie wina
3. Podstawowe szczepy i ich występowanie
4. Jak degustować i omawiać wino
5. Przechowywanie wina i temperatura podawania wina
6. Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
7. Czynniki wpływające na smak i jakość wina

Degustowane podczas szkolenia wina:

Białe beczkowe ciężkie (chardonnay)
Białe lekkie aromatyczne (sauvignon blanc) oraz (seyval blanc)
Białe z cukrem resztkowym (riesling)
Białe słodkie
Czerwone lekkie (pinot noir)
Czerwone o średnim ciężarze (merlot) oraz (regent)
Czerwone ciężkie beczkowe (cabernet sauvignon)
Wzmacniane

W imieniu Zarządu SWP, serdecznie zapraszam - Dariusz Rosół wiceprezes SWP

P.S. W zawiązku z sygnałami o problemach komunikacyjnych - proszę o aktualizację swoich skrzynek e-mail, na pocztę członka zarządu Jerzego Steckiego Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. w celu aktualizacji listy adresów e-mail członków SWP.

Proszę również o uregulowanie składek członkowskich, zarówno zaległych jak i bieżących.

środa, 01 marzec 2017 14:59 Napisane przez

Zarząd SWP zaprasza na szkolenie oraz sprawozdawcze Walne Zebranie

Szkolenie pt. "Ocena Techniczna Win" odbędzie się w dniu 25.02.2017 w godz 9:00 - 19:00 , sala "C" PODR w Boguchwale.

Szkolenie poprowadzi Pani enolog - Agnieszka Wyrobek-Rousseau.

Zgodnie z kilkuletnią już tradycją, szkolenie "Ocena Techniczna Win" jest bezpłatne, a udział w nim mają wyłącznie członkowie SWP (zwyczajni, sympatycy, wspierający i honorowi). Każdy uczestnik indywidualnie ponosi koszty obiadu i noclegu. Koszt obiadu w dniu szkolenia (2 dania) około 20 - 25 zł.

W Ośrodku działa hotel - są dostępne wolne pokoje - można i należy już rezerwować, telefon do recepcji 17 87 01 555 i 17 87 14 223. Koszt pokoju 1-osobowego = 80 zł ; pokoju 2 osobowego = 110 zł; pokoju 3 osobowego = 160 zł. Podane ceny są cenami brutto ze śniadaniem. Przy rezerwacji proszę podać "Szkolenie w dniu 25.02.2017 Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia". Ponieważ w tym terminie odbywają się również inne szkolenia, proszę rezerwować pokoje w miarę szybko. W Boguchwale działa również hotel ODEON - dane w internecie.

Tradycją Oceny Technicznej Win jest dzielenie się własnymi i lokalnymi produktami spożywczymi na "szwedzki stół" i przekąski towarzyszące degustacji win (np. masełko, proziaki wyroby wędliniarskie, sery, oliwki, orzechy, własne chlebki, ciasta, napoje itp). Jeżeli ktoś nie posiada własnych wyrobów - zawsze można coś innego przywieźć. Po ocenie technicznej - tradycyjny wieczór winiarski.

Zastrzega się z przyczyn technicznych ograniczenie ilości ocenianych win do 3 gatunków na jednego uczestnika (ilość może ulec zmianie). Każdy uczestnik przywozi po 2 butelki wina 0,75 lub 3 butelki 0,5 litra z każdej ocenianej próbki.

Proszę o przesłanie zgłoszenia win na: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. format zgłoszenia dowolny (ważne - kolor - cukier resztkowy)

Program Oceny technicznej podkarpackich win:

  • 8:30 - 9:00 przyjazd uczestników i podanie informacji o ilości i rodzajach win do oceny
  • godz. 9:00 rozpoczęcie oceny win
  • godz. 11:00 - 11:30 przerwa na kawę, herbatę, przekąski (proszę o przestrzeganie wyznaczonego czasu)
  • godz. 14:00 - 14:45 przerwa obiadowa,
  • godz. 19:00 zakończenie oceny win, wieczór winiarski i nocne Polaków rozmowy.

Uchwałą Zarządu z dnia 6.02.2017 zwołuje się Walne Zebranie sprawozdawcze członków SWP dnia 26.02.2017 o godz. 10:00 w pierwszym terminie, i o godzinie 10:30 w drugim terminie, przy czym uchwały podjęte w drugim terminie są ważne bez względu na liczbę członków obecnych na zebraniu.

Program sprawozdawczego Walnego Zebrania członków SWP:

1. Przyjęcie porządku obrad.

2. Wybór Przewodniczącego i Sekretarza Walnego Zebrania.

3. Sprawozdanie Zarządu SWP za 2016 rok.

4. Sprawozdanie Komisji Rewizyjnej.

5. Uzupełnienie składu Zarządu SWP

6. Dyskusja.

7. Głosowanie wniosku uchwały o udzielenie absolutorium dla Zarządu SWP.

8. Przedstawienie planu pracy oraz planu finansowego SWP na 2017 rok.

9. Dyskusja.

10. Wolne wnioski.

11. Zakończenie Walnego Zebrania.

W imieniu Zarządu SWP - serdecznie zapraszam

Dariusz Rosół - wiceprezes SWP

wtorek, 07 luty 2017 15:45 Napisane przez